Enstrüman Dünyası – Davul/2

Enstrüman dünyası sayfasında tanıttığımız davulu yıllardır kullanan,Cinseddi grubunun davulcusu Ufuk Bulut,sizler için bir yazı hazırladı..

Merhabalar ben Cin seddi davulcusu Ufuk Bulut,bütün okurlara selamlar.

Orta öğretim ikinci (7.) sınıftan bu yana yaklaşık 11 yıldır grup davulculuğu yapmaktayım.Bu yaşta başlamış olmama rağmen kendi davulumu edinme şansını çok geç bulduğumu söyleye bilirim. Bu sebepten dolayı türkiyede bir çok davul çalmak isteyen insanın çektiği sıkıntılar olan enstrümanın ekonomik, çalışma imkanları, davul seçiminde yeterli çeşitliliğin olmayışı gibi temel sıkıntılarla birlikte davul enstrümanı hakkındaki fikirlerimi belitmek istiyorum.

Bateri (fransızcada vurmalı çalgılar anlamına gelen batterie kelimesinden gelmiştir)çalmaya yeni başlayan arkadaşların çektiği en önemli sıkıntı kendilerine ağit enstrüman alamamalarıdır.Bunun sebeplerine gelinirse zaten ekonomik açadan pahalı bir enstruman olan baterinin akustik ve yüksek sesli bir alet olmasından dolayı ev ortamında çalınamamasıdır.Eğer bulunduğunuz eve iyi bir ses yalıtımı yapmak yada yalıtımlı bir ortam kiralamak istersenizde işin ekonomik yükü dahada büyümektedir. Uzun yıllar kendi enstrümanı olmayan bir davulcu olarak süylemek isterim ki bu sıkıntı sizin davula olan hevesinizi yıkmasın.Başlangıç dönemlerinde bir davulcu adayının en yakın dostları olan bir çift baget,bir adet metronom ve bir adet çalışma pedi gelişiminiz sağlamak için yeterlidir. Bu takımın yanında arkadaşlarınızla yada bireysel olarak gittiğiniz stüdyo çalışmaları doğru değerlendirildiği taktirde davulda ilerlememeniz için hiçbir sebep yoktur.

Davul üzerine harcanan ciddi fiziksel efor ve kondüsyondan dolayı diğer enstrümanlara göre daha nankör bir

çalgıdır. Düzenli egzersizler yapmadığınız takdirde bir hafta önce yapabildiğiniz şeyleri yapamaz duruma gelmeniz mümkündür.

Davul çalmak isteyen arkadaşların unutmaması gereken önemli noktalardan biride davulun bir orkestra ritim sazı olduğu gerçeğidir.Unutulmamalıdır ki bir orkestranın performansı sırasında gitaristin yada klavyecinin yaptığı hataları bütün dinleyiciler farketmezken,ritimde olan ufacık bir hata bile bütün seyirciler tarafından farkedilir.Bu davulcuya ciddi bir

sorumluluk yüklemektedir.Bu konuda gelişebilmek için başta belirttiğim üçlüden metronomu hiçbir egzersiz çalışması esnasınıda yanınızdan ayırmamanız gerekir.Unutulmamalıdır ki kontrolsüzce yapılan süratli egzersizlerin ne davulcuya ne de orkestraya faydası vardır.

Davul seçimi konusundaki şahsi fikirlerimi belirtmek isterim.Davul seçimi sırasında kullanılan ağaç, üretim tekniği,davulu taşıyan parçalar, kasnaklar kısaca davulu oluşturan herbir ufak parçanın önemi vardır.Ağaç türü olarak herkezin zevki değişmekle birlikte benim tecihim maple(akçağaç) olacaktır ve ince ahşaplı davulları daha çok severim (üretimi sırasındaki kullanılan katman sayısı). Ülkemizde marka ve model konusunda çok çeşitli seçeneğimiz olmadığını söyleyebilirim.Benim tavsiyem bir ağaç tercihiniz varsa ondan sonra dikkat edilecek nokta davulun taşıyıcı (hadrware) kısımlarıdır.Hiçbir davulcu zorluklarla aldığı davulun bir kaç yıl içinde ayarlamnamaz yada sabit duramaz hele gelmesini istemez.

Son olarak davul çalmak isteyen arkadaşlara söylemek istediğim bireysel ve grup çalışmalarına yeterli zamanı ayırdıkları taktirde hertürlü imkansızlıkla başedebileceklerini bilmeleri gerektiğidir.Attığınız adımdan kurdunuz cümlelere kadar hayatınızın her anı ritimle olsun ve hiç aksamasın,okuduğunuz için teşekkürler.

Yorum Yaz