Keşfedilmeye Hazır Albüm “Faili Meçhul”

Şebokolik Dergi olarak 3.sayımızda başlattığımız albümü bizzat albümün müzisyenlerinden aktarma sayfamız 4.sayıda da sizlerle.Sayfada öncelikle grubun ağzından albümün özelliklerini daha sonra da tek tek şarkılar hakkında grubun kendi fikirlerini öğrenebilirsiniz.
İki Grubuna öncelikle böyle güzel bir albüm için daha sonra da bizi kırmadıkları için teşekkür ederiz..

FAİLİ MEÇHUL

Albüme adını veren Faili Meçhul kavramını bugünlerde sıkça karşımıza çıkan anlamıyla kullanmadık. Albümdeki Faili Meçhul adlı parçanın sözlerinden anlaşılabileceği üzere fail kelimesi ilişkide yaralayan tarafı temsil ediyor. Bir bütün olarak Faili Meçhul kavramı ise hikayeyi anlatan yani yaralanan taraf olarak kullanılıyor. Albümün geneline baktığımızda ise Faili Meçhul şarkısında anlatılan hikayenin parçalarını bulmak mümkün. Albüm bir bütünü anlatsa da parçaların kayıt tarihleri birbirlerinden çok farklı. Bu albüm stüdyoya girilip arka arkaya yapılan kayıtlardan oluşmuyor. Parçaları yaptıkça ve yeterli boş vaktimiz bulunduğu dönemlerde kayda girdik ve sonunda 11 parçalık bu albüm ortaya çıktı. Albümdeki bass gitar hariç tüm enstrümanları kendimiz çaldık, albüm kayıt ve miks işlemlerini de kendimiz gerçekleştirdik. Elimizin değmediği tek enstrüman, bas gitar kayıtları için ise Alp Çoksoyluer ’e teşekkür etmemiz gerek. Parçaları kaydederken ana düşüncemiz olabildiğince sade ve dinlenebilir bir albüm oluşturmaktı. Bu nedenle müzikal altyapıda çeşitlilikten olabildiğince uzak durmaya çalıştık. Faili Meçhul içinizde geçmişe dair kalan birçok hissi ortaya çıkarabilecek ve dinlerken yorulmayacağınız bir albüm oldu.

Şarkıları sırasıyla tanıtmak gerekirse;

*Mucize
*Faili Meçhul
*Düş
*Yok
*Karanlık Sular
*Gidemem ki
*Kapılar ve Duvarlar
*Sade
*Oyun
*Renksiz
*Mutsuz Son

Mucize: Mucize’nin konusunu kısaca “ayrılık” diye özetleyebiliriz. Ağzından sözleri dinlediğimiz adam üzgün olduğu kadar yorgun da. Tartışmaktan, aramaktan hatta yanılmaktan yorulmuş belki… Böyle duygusal bir temaya sahip olmasına rağmen ironik şekilde albümün en dinamik şarkılarından biri.

Faili Meçhul:Albümün en karanlık ve mutsuz şarkılarından biri. Faili meçhul kavramı haklı olarak çok farklı çağrışımlar yapabilir. Ama biz bu şarkıda kavramı bir aşk hikayesi için kullandık. Burda fail tabi ki sevgiliyi simgeliyor. Fiilin ne olduğuna ise tamamen dinleyicinin karar vermesini bekliyoruz. Terketmek olabilir, aldatmak olabilir ve daha bir sürü şey… Kısacası her dinleyicide yeni bir anlama kavuşabilecek bir şarkı. Parçanın kayıt sürecinden biraz bahsedecek olursak; albümün en yumuşak şarkısı diyebiliriz. Bu yumuşak hava şarkının sevecen ve masum yönünü ortaya çıkarıyor sanırım. Kısa bir piyano melodisi ve basit gitar vuruşlarıyla oldukça minimalist bir yapısı var.

Düş:“Faili meçhul” ne kadar sevecense “düş” bir o kadar isyankar bir şarkı. Hatta bu özelliğiyle albümün içindeki diğer şarkılarda rastlanması zor bir duygusu var. Albümün genelindeki temalar yalnızlık, pişmalık,aşk gibi kavramlar üzerine kurulu. Düş’e baktığımızda biraz bıkkınlık, hatta biraz da nefret görüyoruz. Ama bu asla dozu kaçmış bir nefret değil. Öyle ki modern hayatın ritmi ve eziciliğiyle boğulmuş adamımız savaşmayı değil, kaçmayı seçiyor. Belki bir şeyleri değiştirebilmek için biraz daha fazla nefrete ihtiyacı vardır.

Yok:Tamamen serbest çağrışımlar üzerine kurulu bir şarkı. Mutluluk, huzur gibi kavramların tam tanımlarını yapmak zor. Bu yüzden şarkıda iki türlü okuma yapmak mümkün. Dinleyicinin kişisel düşünce ve deneyimleriyle farklı anlamlar kurabileceği bir şarkı.

Karanlık Sular:Bu şarkıyı iki bölüm olarak değerlendirmek mümkün: Övgü ve özür. Nakarata kadar olan bölümde aşk duyulan kişiye yağdırılan iltifatlar hakim. Onunla ilgili her şeyin ne kadar harika olduğu… Nakarat ise (karşı tarafın gayretlerine rağmen) böyle harika bir durumu, güzelliği yok etmiş olmanın ardından duyulan pişmanlık ve özür. Yanıt verilememiş bir yardım çağrısı gibi…

Gidemem ki:Saklanma, yalnız kalma, kendini unutturma isteği… Birçoğumuz hayatımızın belli dönemlerinde benzer duygulara kapılmışızdır. Bu hisleri şarkının müzikal yapısıyla da hissettirmeye çalıştık. Gerek enstrüman seçimleri gerekse melodik yapısı ve geri vokalleriyle gergin ve umutsuz bir şarkı oldu.

Kapılar ve Duvarlar:Tek kelimeyle bir “itiraf” şarkısı. Zaten bu şarkı için ilk düşünülen isim de buydu.

Sade:Açıkçası bu şarkı sayıklar gibi yazıldı. Çok yorgun ve yoğun olduğumuz bir dönemdeydik. “Mutsuz Son”un kayıtlarıyla uğraştığımız bir gecede, verdiğimiz 10 dakikalık arada ortaya çıktı. Akor kalıbıyla sözler birden dökülüverdi. İlk etapta sadece iki gitarla ve abartısız bir vokalle kaydetmeye karar verdik. Şarkının adının “sade” olmasındaki etkenlerden biri de bu fikirdi. Hatta o versiyonuyla ilk demomuzda yer aldı. Daha sonra albüm için yeni bir kayıt yapmaya karar verdik ve şarkı son halini aldı. Sözlere gelecek olursak o zaman içinde bulunduğumuz dönemi yansıttığını söyleyebiliriz. Sözler her ne kadar bilgece görünse de aslında hayata karşı duyulan panikten ibaretti. Yine de Sade için albümdeki en şiirsel şarkı demek yanlış olmaz.

Oyun:Albümdeki en hareketli parçalardan biri olarak göze çarpsa da altında yatan derin bir üzüntü var. Bu üzünütüyü geçmiş özlemi olarak özetlemek yerinde olur. Çoktan kaybettiğimiz ve bir daha asla elde edemeyeceğimiz her şeye…

Renksiz:Renksiz, aşkı saf haliyle anlatmaya çalıştığımız bir şarkı. Belki de albümdeki en net sözlere sahip. Girişi naif, nakaratı heyecanlı. Aynı zamanda kaydıyla en çok uğraştığımız şarkılardan biri. Nasıl kaydetmemiz gerektiği konusunda onlarca fikir vardı kafamızda. Bir çoğunu da denedik. Sonuç olarak birinde karar kıldık ve albüme koyduk. Her konserde de farklı çalmamız olası…

Mutsuz Son:Albümün kapanış şarkısı. Adıyla paralel olarak mutsuz bir kapanış tabi. Gördükleriyle, yaşadıklarıyla, ilişkileriyle hayal kırıklığına uğramış bir adamın şarkısı. Sırası gelmişken; bu şarkının videosunu çeken M.Ali Öztürk’e teşekkürü borç biliriz.

1 Yorum - “Keşfedilmeye Hazır Albüm “Faili Meçhul””

  1. cok guzel bı sanatcı basarılarının dewamını dılerım..

Yorum Yaz