Enstrüman dünyası – Davul

Yeni sayımızda tekrar sizlerleyiz ve birbirinden güzel enstrümanları tanıtmaya devam ediyoruz.Rock ve metal müziğin temellerinden olan bateriyi tanıtarak yazımıza başlıyoruz.Bu sayıda “Davul”u ele alacağız. Davul nedir? Ne değildir? Özellikleri nelerdir? Hepsini burada bulabilirsiniz.Bateri kelimesi ile sayfamıza başlayalım.

Bateri, Fransızca’dan gelmiş bir kelimedir. Vurmalı çalgılar takımına denir. Şarkılarda ritim tutmaya yarar.
Çoğunluğun düşündüğü gibi bateri (davul) çok hızlı olmaktan ibaret değildir. Denge ve akıcılık gerekir. Düzenli olarak metronom ile çalışmalı ve single-stroke, double-stroke, paradidle, double paradidle, üçlemeler, altılamalar gibi el teknikleri, dörtlük ritmin üzerine dörtlük, sekizlik, onaltılık kick vuruşları gibi sağ ayak teknikleri (eğer twin pedal tercih edilirse sol ayak için de aynı egzersizler uygulanabilir), hi-hat ile dörtlük,sekizlik,onaltılık saymak gibi sol ayak teknikleri ve tabiki el-ayak kombinasyonları gibi teknikler üzerinde alıştırma yapılmalıdır. Bu müzik aleti müzik kulağı gerektirir. Fakat müzik kulağınız çok iyi değilse bu enstrümanı notalı bir şekilde de kullanabilirsiniz. İnanılmaz aksak eserler mevcuttur ve bunun için şunlar gerekir; Müzik Kulağı, Düzenli Alıştırma, Denge. Bunlardan hiçbiri olmaz ise ve sadece çok hızlıysanız hiçbir işinize yaramaz… Bateri ne kadar hızlı alet gibi görünsede yavaş müzikler daha zevk vericidir ve eğlencelidir.
Standart bir bateri, genellikle 5 parça davul ve 3 parça zilden oluşur. Davullar tom 1 (high tom), tom 2 (mid tom) floor tom (low tom), trampet (snare) ve pes davul (cross, kick, bass drum) dan ve crash, hi-hat, ride 3 lü zil takımından oluşur. bu standartların dışında davula mid tomun yüzey alanına oranlı (örneğin 10′ se 8′, 12′ se 10′) lik bir mid tom, ayrıca floor tomun yüzeyine oranlı (örneğin 14′ se 16′, 16′ se 18′) bir floor tom daha eklenebilir. Davul kitleri tamamen kişinin isteğiyle düzenleneblir. Darbuka dahi eleyen davulcular mevcuttur. Bununla beraber, zil seçenekleri de yeni crashler, splashler, chinalar, raw ve cow beller, sentez ziller olan ride-crash, splash-china, splash-crash, vb. eklentilerle çoğaltılabilir.
Bateride davulların dışında aksamlar da mevcuttur. Zilleri sabitlemek için stand adı verilen sehpalar kullanılır. bunlar genellikle T ve normal sehpalar olarak ikiye ayrılır. rok standler ise üzerinden birde çok T sehpa bulundurabilen geniç köprü şeklindeki aksamlardır. Ayrıca kick davulunu kullanmak için single ve twin pedalar mevcuttur.
Davul çalmak için kullanılan sopalara baget denir. Fakat müzik türüne göre baget yerine fırça ya da tokmak da kullanılabilir.
Değişik kalınlıklarda ve uzunluklarda bagetler mevcuttur. Çok ince bagetler genellikle jazz müzikte kullanılır. En çok kullanılan baget türleri, 5A ve 5B dir.
Demir baget kullanılması birçok profesyonel müzisyen tarafından zararları nedeniyle önerilmez.
Dünyanın en iyi davulcularına örnek olarak David Silveria,Dave Weckl,Vinnie Colaiuta,Denis Chambers,Steve Gadd,Tony Royster,Don Famularo gibi isimler sayılabilir. Türkiye’den ise Cengiz Baysal,Volkan Öktem,Doğaç gibi isimleri örnek verebiliriz.Dorukhan Uluşar’da Türkiye’nin gelecek vaadeden bateristi olarak gösterilmektedir.

Şimdi sıra geldi davulun dünya üzerinde en iyi temsilcilerinden biri olan ‘’Joey Jordison’’ hakkında ki bilgileri sıralamaya…

Joey Jordison
Gerçek adı Nathan Jonas Jordison olan , bilinen adıyla Joey Jordison 26 Nisan 1975 yılında ABD’nin Iowa eyaletinde dünyaya gözlerini açtı. Amerikalı bateristtir ve şu an Murderdolls adlı grupta çalıyor.
1975 yılında Des Moines, Iowa Mercy hastanesinde doğmuştur. Iowa’nın batısındaki Valley Lisesi’ne gitmiştir. Lisede Jordison, lisesinin baterist takımında en az bir caz grubu kadar iyi davul çalmaktaydı.
Joey Jordison’ın geçmiş Download Festival’inde performans sergilediği gruplar; Murderdolls, Slipknot , Metallica ve KoRn’dur.
Modern Drummer tarafından 2001 yılında en iyi baterist ödülü almıştır. Double cross kullanışı ve ritmleriyle bilinen bir bateristtir. Aynı zamanda şarkı yazarı, röpörtaj adamı ve mixçisidir.

Aykan İlkan

Aykan İlkan, 1973 yılında İzmir’de doğdu. Müziğe başlamadan önce yüzme ve sutopu sporlarıyla uğraşırken müziğe 1986 yılında metal müzik ağırlıklı olarak bir giriş yaptı ve ilk grubunu Sawdust adı ile kurdu. 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Ekonometri’yi kazandı. Daha sonra müziğe ağırlık vermek için bıraktı. Geniş kitlelere ilk olarak Kargo grubunun ilk albümünde ulaşmıştır. Bir rock davulcusu olmasının yanında klasik arabalara olan düşkünlüğü ile bilenen Aykan İlkan, kendi duruşu ile iyi bir kombinasyon oluşturan Pontiac Firebird’e sahiptir. 1997′den bu yana albüm ve sahne performansla Şebnem Ferah’ın çoğu parçasının da düzenlemesinde de katkıda bulunmuştur. 2006 yılında davul dersleri vermeye başlamıştır. Şu an hala Şebnem Ferah ile çalışmaktadır.Ayrıca Buket Doran’ın da aralarında bulundu Rockstar Galactica isimli grupta bateri çalmaktadır.

6 Yorum - “Enstrüman dünyası – Davul”

  1. beni hayata bağlayan birkaç şeyden birii..(:

  2. mükemmel bir enstrüman. öğrenmeyi de çok istiyorum.(gitardan sonra tabi)

  3. bateri çalmayı gerçektn çhqqqqq istiomm.mnyq bi şey yhaa

  4. bu adammm bi tane ya

  5. Aykan bir tane yha ondan ders almak için ne yapmazdım ki :( ..

  6. Aynn bateri çalmayı çookk isterdim zaten örenicem de Şebo’mla çalışıp bateri çalmak bence harika bi duygu aykan çok şanslı :)

Yorum Yaz