Enstrüman Dünyası-Bas Gitar/2

Enstrümanlar hakkındaki yazılarımızı sadece teknik bilgiyle sınırlandırmak istemedik. Bunun için Cin Seddi Bas Gitaristi Burak Sezgin’den ustası olarak bas gitar hakkında bilgi istedik. Bizi kırmadığı için Burak Sezgin’e de teşekkürlerimizi sunuyoruz.


“Merhabalar;
Ben CinSeddi grubu’ndan Burak Sezgin. Şebokolik Dergi’nin bu sayıdaki konuğu benim ve sizlerle bas gitar konusundaki düşüncelerimi paylaşmaya çalışacağım.Bu yazıyı yazarken bas gitara başlamak niyetinde ya da yeni başlamış olduğunuzu varsayarak, sizleri sıkmadan, wikipedia ya da google’da araştırarak da kolay kolay bulamayacağınız ve tabii ki doğruluğu kanıtlanmamış ama tamamen kendi fikirlerimi kelimelere dökmeyi deneyeceğim.
Çoğu insan bas gitar çalmaya başlarken müzikal anlamda aslında ne derin bir dünyaya adım attığının farkında değildir.Hatta bas gitara başlama sebebi çoğu zaman yeni kurulmuş gruptaki bas gitarist eksikliği ya da hayranı olunan grupların karizmatik bas gitaristleri olmaktadır. Fakat bas gitar için “grup müziğin görünmez kahramanı” desek çok da abartmış olmayız. Çok az insan müzikte bir bas gitar varlığını hisseder ve yine çok az insan müzikte hissettiği enerjinin, hüznün, mutluluğun bas gitar tarafından sağlandığını bilir. Bas gitarın grup müziğindeki en önemli görevi müziği olabildiğince pürüzsüz bir şekilde sürüklemektir. Bunun anlamı şudur; bas gitar vokal, gitar ve davul arasında bir köprü görevi görmektedir, görmelidir. Bir şarkıda ayrı ayrı, önce davulu sonra gitarı ve sonra da vokali dinleyin, son olarak da bas gitarı dinlediğinizde göreceksiniz ki bas gitar hem davul ritmini hem gitar notalarını (riflerini) içinde barındırır hem de aynı zamanda vokal için tamamlayıcı bir unsurdur. Bu nasıl olur? Bass-line yazmanın bir yöntemi var mıdır? Hangi notanın altına hangi notaların uygun olacağı, hangi hissiyatı vereceği konusunda binlerce armoni kitabı mevcuttur ama unutmayın hiç bir kitap sizin duygularınızı sizden daha iyi anlatamaz. Hislerinize güvenin ve denemekten çekinmeyin.
Grup müziğinde bas gitar “daha fazla hız” felsefesine çok da uygun bir enstruman değildir, elbette erişebileceğiniz maksimum hıza erişene kadar çalışmak zorundasınız ve bu, burada bir cümleyle anlattığımdan çok daha fazla emek isteyen, vakit harcamanız gereken hatta ara ara ızdıraplı bir iştir, ama daha fazla hız istediğiniz için kendinizi hırpalamanız, hatta daha ötesi ellerinizdeki sinirlere zarar vermeniz, size faydadan çok zarar getirecektir. Parmak egzersizleriyle birkaç ayınızı geçirdikten sonra teori kısmına vakit kabetmeden geçiş yapmanız vakit kazanmak adına faydanıza olacaktır, çünkü önünüzde bir ömür boyu çalışsanızda bitmesi çok da mümkün olmayan “müzik teorisi okyanusu” var.
İdoller bir müzisyenin kendini geliştirmesindeki en büyük yardımcılarıdır. Ama öte yandan idolleri erişilmez görmek kendinizi geliştirmeniz konusunda önünüzdeki en büyük engel olabilir. Şunu aklınızdan çıkarmayın ki enstrumanınıza hak ettiği değeri verdiğinizde o da size istediğiniz şeyi verecektir. Asla gözünüzde büyütmeyin, parmak egzersizlerini çaldığınızda anlayacaksınız ki siz de sahnede hayranlıkla izlediğiniz insanların şarkılarını yakında çalabileceksiniz. ama asla “bu bana yeter” düşüncesine kapılmayın, çıtayı yükseltin.
Yazımı yavaş yavaş bitirirken bizlere en çok sorulan soruların bazılarını açıklamak istiyorum; enstruman, amfi ve efekt seçimi…
Bas gitarın elektro gitardan en büyük farkı sesin çoğu zaman bir efekt (distortion, chorus vb) vermeden en saf haliyle kullanılmasıdır. Dolayısıyla amfiye göndereceğiniz sinyalin olabildiğince kaliteli olması gerekmektedir. Bence müziğe ayırdığınız bütçeyi hesaplarken en fazla parayı gitarınıza yatırın çünkü kötü bir gitardan çıkan ses öğrenme aşamasında gitara vurduğunuz şiddeti, stili direkt olarak etkileyecek ve belki de yanlış bir teknikle gitar öğrenmenize sebep olacaktır. Enstruman çalarken bir bölümde ardışık vurduğunuz notaların şiddetinin (tuşe) aynı olması çok önemlidir.
Bazı arkadaşlarımız çoğu zaman gitarı müzik setine ya da bilgisayara bağlamanın mümkün olup olmayacağını soruyorlar. Bu gayet tabii mümkündür ve çok yüksek sesten dolayı hoparlörlere zarar vermediğiniz sürece bağlanan cihazın herhangi bir zarar gördüğüne de pek tanık olunmamıştır. Ama yine de eğer mümkünse ben bir amfi almanızı şiddetle öneririm çünkü bir bas amfisi, bas gitardan çıkan frekansları algılamak üzere tasarlanmıştır ve bazı frekansları duyamamanız, gitar için anlattığım sorunların aynısını yaşamanıza sebebiyet verebilir.
Eğer kısıtlı bir bütçeye sahipseniz, gitar ya da amfiden para artırıp efekt almanızı asla önermiyorum ama bazı şarkılar için en azından overdrive efekti olmazsa olmaz tabii. Eğer overdrive efekti içeren fazla şarkı çalmıyorsanız ve efekt için ayırdığınız bir bütçe de varsa bence ilk efekt olarak kompresör alınmalıdır. Bu, çaldığınız notaları daha derli toplu bir hale getirecektir.
Şimdilik söyleyeceklerim bunlardan ibaret. Bana www.cinseddi.com adresindeki forum sayfamızdan her türlü sorunuzu iletebilirsiniz. Umarım sizlere biraz da olsa faydalı olabilmişimdir.
Sağlıcakla kalın.”

Burak Sezgin-Cin Seddi

18 Yorum - “Enstrüman Dünyası-Bas Gitar/2”

  1. Bas’ı çok güzel anlatmışsınız,Bana da bu gün bir arkadaşım bas çalmam için ilk adımları attırdı. Gerçekten de bas müziğe ayrı bir hava katıyor. Tüm bascılara başarılar :)

  2. bas gitar gerçekten çok güzel bir enstrüman. öğrenmeyi çok isterdim.

  3. ben de bas çalmayı çoq istiorum we çok güzel bi enstrüman plduğunu düşünüorum tüm basçıları da destekliorum

  4. Bizi aydınlattığınz için teşekkürler =) hala enstruman çalmak için bi umudum var (=

  5. bende bas gitar calyom

  6. bende bir basçıyım arkadaş çoook güzel tanıtmış bası başarılarınızın devamınnı dilerim arkdş lar

  7. dehset ya spr b gtar

  8. bn bass gitarı 7 yıldr çalıyorm ve gitr seçiminn çok önmli olduunada ayrıyettn katılıyorm ve bass müziğin ruhudr ;)

  9. ßass gitar müziğin ruhudur evet…şu yönden ruhudur
    1 müziği bas gitarla ve bas gitarsız dinleyin..farkı gerçekten yüreğinizde hissedersiniz…NasıLmı….Şöyle izah edeyim…bass şarkının ruhunu 3 boyutlu kılar
    tabiki şöyle bişeyde vardır ki bir grupta hangi alet eksikse bütün zincir bozulur ama bassın ayrı bi yeri vardır bas insanın icindeki canavarı dışarı atar…ben bateristim ama bas olmassa müzikten tad alamıyorum..

  10. Aman tanrım aşık oluyorum galiba varmı böyle bir güzellik 10 senedir bass gitar çalıorum böylesini ilk defa görüyorum… Böyle dediğime bakmayın gitar seçimi gerçekten önemli şekline rengine bakarak değil gitarın tonuna gitarın rahatlığına bakarak alınmalı ve inanın bu şekilde alınan gitarla çalışmak doyumsuz oluyor… Siz gitarın rengi ya da şekli ile değil gitarın tonu ile klavyesiyle çalışıyorsunuz. özellikle bass gitara yeni başlayan arkadaşların bu konuya gerçekten dikkat etmeleri gerekir…

  11. Bass gitar..çok severim kendisini :D diyecek birşey yok onun için ki sizde çok iyi ve derinden hissederek anlatmışsınız.Gitarların bizim için büyük önemi var

  12. bende basçıyım bassız müzik olmaz bide laço tayfayı dinleyin özellikle şurmat diye şarkı var ordaki bası dinleyin

  13. bas gitarın yeri ayrıdır bnm kalbimde:D

  14. bencede cok guzel özetlemiş bass gitarı bizim zamanımızda cin malları yoktu şimdi ortalık kaynıyo çin mallarıyla o yüzden aldınız esturumanı cok dikkatli seçin yoksa ceremesini cekersiniz 17 yıllık tecrubemle soyluyorum

  15. Ben de yarın bass gitar alıcam. Ama marka konusunda tereddütlerim var. Yeni başlıyıcağım için iyi bir seçim yapmak istiyorum. Ve bu yazı iki yıldır heves ettiğim Bass gitar tutkuma tuz serpmiş oldu. Teşekkürler.. :)

  16. gerçekten çok güzel anlatıyorsunuz, bende 5 senedir bass gitar çalıyorum kimse bu kadar beni duygulandırmamıştı, sevindirmemişti yorumlarda güzel bu arada:D

  17. bende bu hafta bas gitar alcam bu yazı beni biraz rahatlattı benden herkese başarılar.

  18. ayrı bı dunya bas gıtar… bas gıtar calındıgında anlamassın sen ıcındekı duyguyu notalar havalarda ucustugunda sen sevınırsın ama oysakı anlamassın fa anahtarındakı huzun ve goz yasını…cunku o hep duygu yuklu huzunlu bı estroman tek farkı bu bas gıtar olmazsa olmazlardan…by_basist

Yorum Yaz